İntihar Etmenin Hükmü Nedir?
Kıymetli kardeşimiz,
Allah (ac) hayat sermayesini vermekle, biz kullarına büyük bir lütufta bulunmuştur. Birisi bize bir emanet verse, biz de emanet aldığımız o şeye kendimizce zarar versek bu emanete ihanet olmuş oluruz. Allah'ın bizlere bahşettiği can da bize emaneten verilmiştir. Bu bağlamda Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de, "Kendinizi öldürmeyiniz" (Nisa, 29), "Allah'ın yasakladığı canı haksız yere öldürmeyiniz" (En'am, 151) buyurarak bu cinayeti yasaklamıştır.
Kişinin canı acıdığı için kendisini öldürmesi caiz midir?
Bu konu hakkında Hz. Peygamber (sav) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: ""Sizden evvelki ümmetlerden yaralı bir adam vardı. Yarasının acısına dayanamayarak bir bıçak aldı ve elini kesti. Fakat kan bir türlü durmadığından adam öldü. Bunun üzerine Allah (cc); 'kulum can hakkında benim önüme geçti, ben de ona cenneti haram kıldım', buyurdu." (Buhârî, Enbiyâ, 50).
Yine Hz. Peygamber (sav) başka hadislerinde de kendisini bıçakla, dağdan atmak suretiyle veya zehir içmek suretiyle öldüren kimselerin cehennemlik olduklarını bildirmektedir.
- "Kim kendisini bıçak gibi keskin bir şeyle öldürürse, cehennem ateşinde kendisine onunla azap edilir." (Buhâri, Cenâiz, 84).
- "Kim kendini bir dağın tepesinden atar da öldürürse cehennem ateşinde de ebedi olarak böyle görür. Kim zehir içerek kendisini öldürürse cehennemde zehir kadehi elinde olduğu halde devamlı ceza çeker." (Müslim, İman, 175; Tirmizi, Tıb, 7; Nesâî, Cenâiz, 68, Dârimi, Diyât, 10; Ahmed b. Hanbel, II, 254, 478).
Elbette ki bu intihar şekilleri birer misaldir. Asıl vurgulanmak istenen kişinin kendi canına kıymasının caiz olmayışıdır.
Bu açılardan bakılacak olursa, hangi sebeple olursa olsun kişinin kendisini öldürmesi helal olmaz.